Tekniikka

Keittiö on kodin sydän

Keittiö on kodin sydän

on Mar 25, 2014 sisään Keittiö | 0 kommentit

Keittiö tuo useimmille jo sanana mieleen kodin – ja useimmiten myös äidin siellä hyörimässä.  Keittopisteiden historia on yhtä pitkä kuin ihmisen. Luolien nuotiotulista on kuljettu pitkä matka hydraulisesti esiin nouseviin ultra-kaapistoihin ja höyryuuneihin! Köyhemmissä maissa ruoka valmistetaan edelleenkin maapohjalle rakennetulla avotulella ja ruoka nautitaan suurilta yhteisiltä vadeilta sormin. Meistä high tech –ihmisistä tämä saattaa jopa vaikuttaa romanttiselta. Tai sitten tunnemme sääliä. Yhteinen, jaettu ruokahetki on kuitenkin sosiaalisesti voimaannuttava ja yhteisyyttä vahvistava tapa, jonka arvoja kannattaisi tuoda uudelleen myös omaan ruokakulttuuriimme.

Yhteiskunnallinen eriarvoistuminenhan etäännytti varakkaamman väen ruuanlaiton käytännöistä sadoiksi vuosiksi. Kartanot, villat, residenssit ja linnat varustettiin talouspihoin ja keittiökerroksin, joihin yhteyttä pidettiin vain kutsukelloa nykäisemällä. Keittiöt olivat taloudenhoitajan valtakuntaa, ja kokkaus tehtiin suururakkana.

Keittiön keskipiste on aina ollut liesi ja uuni. Valtavat muuratut laitokset hallitsivat ennen keittiöitä ja ruoka säilytettiin erillisessä varastossa. Työtilana toimi suuri pöytä ja astiat ripustettiin säilöön seinille. Kun jääkaapit ilmestyivät markkinoille 1920-luvulla, raivattiin keittiöön tila tälle suurelle ihmelaitteelle. Tähän asti ruoka oli lähinnä kuivattua tai säilöttyä, tai se hankittiin tuoreena torilta päivittäin. Varakkaimmat olivat myös hyödyntäneet jääkauppiailta saatavaa irtojäätä ruuan säilyttämiseen. Mutta toisen maailmansodan aika toi mullistuksen myös koko keittiömaailmaan. Frankfurtin messuilla esiteltiin keittiö, joka koostui yhtenäisistä kaapeista ja työtasoista entisen irrallisen koneiden ja lipastojen sijaan. Tätä mullistavaa uutta ajattelutapaa jatkojalostettiin Ruotsissa, ja niinpä modernin keittiön esiäiti saikin nimen ”ruotsalainen keittiö”. Myös ajat olivat muuttuneet, ja palvelusväki väheni siten, että perheen emännät asettuivat itse keittiöidensä hengettäriksi.

Keittiöt pysyivät 1950-luvulle asti kuitenkin erillisinä huoneina asunnon perukoilla. Kapinoivat kokit halusivat kuitenkin muun perheen seuraan ja keittiö alkoi vallata tilaa kodin keskeisimmiltä alueilta. 60-luvulla kehiteltiin avokeittiöitä, jotka saattoi sulkea oleskelutiloista ison liuko-ovin tai paljeseinin. 70-luvulla keittiöt kasvoivat niin, että perhe mahtui arkiruokailemaan keittiötilassa. 80-luvulla keittiöt kiilsivät ja esittelivät hienouksinaan baaritasoja ja mikroaaltouuneja. 90-luku toi mukaan saarekkeet, jotka samalla yhdistivät ja erottivat avokeittiön ja olohuoneen. Nykyisin materiaalien kirjo ja muotojen ja toimintojen valikoima on miltei rajaton. Keittiön on nykyisin persoonallinen osa kodin kokonaissisustusta – juuri sellainen, millaiseksi sen haluat kokata.  Keittiö on juuri sinun makuusi.

vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *